Opis forum
Myślałem o tym od kilku dni ale bezpośrednim impulsem do sformułowania konkretnych wniosków były odwiedziny niejakiego slk87 który zamiast jak pan Bóg przykazał z flaszką, przyszedł w odwiedziny z bronią i workiem na łup.
Oto kilka propozycji (proszę o opinie, poprawki i uwagi):
1. Uderzenie odwetowe. - w przypadku ataku na jedno z miast należących do sojuszu przeciwko agresorowi zostaje wysłana ekspedycja karna. Do zastosowania zwłaszcza w przypadku przeciwnika słabszego lub/i nienależącego do żadnej gildii. Nie jest to bynajmniej jedynie zemsta, jest to ostrzeżenie zarówno dla niego jak i innych że nie jesteśmy opasłym zadowolonym z siebie stadkiem owieczek które tylko czekają aż je ktoś ogoli.
2. Siły Szybkiego Reagowania. - powszechna mobilizacja i zebranie odpowiednich sił uderzeniowych może się okazać na dłuższą metę czasochłonne i nieskuteczne, toteż należy rozważyć benefity posiadania przez gildię stałej armii dowodzonej przez gracza z destruktorem a składającej się z kontyngentów wojskowych ze wszystkich miast.
3. Służba Wywiadowcza. - wysyłanie naszych własnych szpiegów do miast które usiłują szpiegować nas to przekazanie intruzowi wiadomości o treści : "Wiemy kim jesteś, wiemy gdzie mieszkasz, mamy cię na oku i w każ ej chwili możemy skopać ci d..." Zastanowi się dwa razy zanim wejdzie nam w droge.
MKSDG
ja jestesm za można coś takiego stworzyć. Jak coś to ja jestem destro to gdyby coś to armie by mołgy do mnie iść. To jest moja propozycja.
pozdrawiam
Nowy użytkownik
Z tego co widz z tych kilku graczy którzy w ogóle zaglądają na forum wszyscy zgadzamy się że przydałaby się coś w duchu rzuconych przeze mnie propozycji ale w sumie wszyscy zaznaczyli także że nie mają środków ich na realizacje.
Może podsumujmy:
1. Gildia liczy obecnie 27 członków, w większości zaczynających dopiero grę na s6 i najprawdopodobniej początkujących w świecie delirium w ogóle (np. ja sam)
2. Najwyżej punktowani gracze gildii są i tak za słabi aby stawić poważniejszy opór ewentualnym agresorom i na równi z całą resztą zajmują się przede wszystkim rozwojem gospodarczym.
3. Większość graczy nie zareagowała w ogóle na wezwania wojtas04 do choćby dania znaku życia co może oznaczać:
a) szczere chęci ale problemy z dostępem do internetu/czasem
b) mają nas głęboko w d...
c) zajrzeli, dołączyli, zapomnieli i poszli zagrać w coś innego...
Wnioski:(wg. kolejności powyżej)
1. Nie od razu Rzym zbudowano i niema co panikować, z początku będzie ciężko ale na pewno w końcu uda się nam wypracować jakieś warunki współpracy dzięki którym staniemy sie gildią budzącą postrach u wrogów i szacunek wśród sojuszników. 8)
2. No to trzeba będzie plany stworzenia wspólnej armii odłożyć na później. Trudno. W geście dobrej woli możemy ew. stworzyć jej próbna, symboliczną wersję tak aby zobaczyć co z tego wyjdzie i sprawdzić jakie możemy napotkać problemy w przyszłości.
3. Nic na to wojtas04 nie poradzisz, chyba że wprowadzisz tzw. zamordyzm i będziesz po kolei wszystkich imiennie wzywał do deklaracji, a tych co się w jakichś sensownych ramach czasowych nie odezwą po prostu wyrzucisz. Rozwiązanie drastyczne, ale ...
3 pkt mi sie bardzo podoba i najlepiej wtedy ograniczyć liczbę członków do 20 i rekrutacja tylko na zapa.
pozdrawiam
P.S. niech nikt się nie urazi ale mi się bardziej podoba forum w delce ale jak trzeba będzie to się przyzwyczaje do tego
Forum w detriku jest dobr ale jak popadniemy w konflikt z inną gldią to z listy będą nas kosić. Więc naj lepiej by było bez listy członków. Przynajmniej mi sie tak wydaje.
1. Potrzebny nam jest negocjator aby sie zajął polityką gildii i negocjacją z innymi gildiami.
2. Naczelny dowódca wojska do którego byś my wysyłali armie. Iby decydował o atakach.
3. dobrze zbudowana siakie szpiegowską Która by kradła technologie i surowce. nie tylko dla siebie ale i innym.
Emm to jest moja propozycja.
no i trzeba zrobić porządek na forum. podzielić miejsce na dyskusje i warzne danie. Np przeciwnicy powinny być w jednym miejscu jeden pod drugim.
tzn miejsce na dyskusje i miejsce na istotne informacje.
Tak ze pisać na wiadomosci prywatne.
wszystko dobre pomysly tylko rozmawia o tym piec osob mosimy wspolpracowac:
1pomagac dobremu konstruktorowi w budowie tech cywilnych wojskowych i zaawansowanych aby inni mogli je krasc
2u destruktora budowac armie lewelowac jednostki i rozbudowywac budynki wojskowe
3 u inwigilatora rozwijac fenomeny kradzierzy
ja mam konstruktora destruktora ma maestro2 potrzeba jeszcze kogos z inwigilatorem